Pachamanca House

Projekti “Pachamanca House”

Arkitet : Studio 51-1Arqiutectos

Vendodhja : Lima, Peru

Sipërfaqia : 682.m2

Viti Projektimit : 2012

 

Pachamanca është një teknikë e vjetër e gatimit nën tokë me anë të gurave dhe specieve te ndryshme të nëntokës e lindur në Peru. Eshtë një festë e vjetër pagane e kësaj zone në shenjë respekti ndaj tokës mëmë. (Në gjuhën vëndase “pacha” do të thotë tokë.)

Arkitektëve u ishte kërkuar nga kilentët të ndërtonin shtëpinë e duhur duke respektuar natyrën, dhe lluksi të qëndronte në konceptin e kësaj shtëpie jo në materialet e përdorura.

Lima padyshim që është vëndi i thatë (8mm shi në vit ). Nënkupton një vënd ku gjelbërimi shfaqet vetëm kur uji është marrë 100km larg, pranë maleve Andes.

Pra për një vënd si ky, GJELBERIMI është vërtet një lluks.

Qëllimi ishte të krijohej një peizazh të bollshëm të gjelbër. Ndëtimet shkojnë drejt plakjes dhe degradimit ndërkohëqë gjelbërimi rritet dhe përmirësohet me kalimin e viteve.

Duke manipular vendin, gjeneruan një kodër, një luginë, një rrafshnaltë, një shkëmb, një shpellë, një luginë, një breg… dhe secili nga këto vende korrespondonte me një klasë të caktuar vegjetative duke ndryshuar në lartësi: pemët, barërat, perimet, bimët e varura, hidrofitet dhe kështu me rradhë.

Shtëpia tregon një shumëllojshmëri të pasur natyrore.

Për më shumë: