Fabrika nga Ricardo Bofill

Arkitekt : Ricardo Bofill

Vendodhia : Sant Just Desvern , Spanjë

Fototgrafuan : Ricardo Bofill dhe Richard Powers

 

Nga Arkitekti. Ne 1973 vetë arkitekti projektoi nje fabrikë industiale, nje kopleks industrial me 30 sillosë, galeri nëntokësore dhe dhoma të mëdha për makineritë. Ditët e sotme, këtij kompleksi do ti jepet jetë duke e transformuar në zyrën qëndrore të “Taller de Arqiutectura”.

Ky rimodelimi zgjati afro 2 vite. Fabrika, e abandonuar dhe pjesërisht e rrënuar, ishte një kompozim i elementëve paksa surrealist: mund të rastisje shkallë që nuk të çojnë kërrkund, përforcime të mëdhaja të strukturave prej betoni që në të vërtetë nuk mbanin asnjë peshë të kësaj përmase, copëza të ndryshme metalike që qëndronin pezull mbi tavane.

 

Transformimi filloi me prishjen e një pjese të strukturës së vjetër, për të lënë në dukje një formë tjetër strukture, idenë e betonit të skalitur. Pas përcaktimit të hapsirave dhe pastrimit e zhveshjes të së gjithë ndërtesës, filloi pro֛esi I përshtatjes me programin e ri. Mbetën 8 silosa, të cilat u bënë zyra, një laborator, arkiva, një bibliotekë, dhoma projeksioneve, dhe një hapsirë gjigande e njohur si “Katedralja” e përdorur për ekspozita, koncerte dhe një varg funksionesh kulturore të lidhura me aktivitetet e arkitektëve.

 

Kompleksi qëndron në mes të kopshteve. Rrethuar me një shumëllojshmëri bimësie të zonës. Mund të themi se ky projekt është dëshmi e faktit se një arkitekt, me pak imagjinatë mund të përshtat çdo hapsirë të lënë në harresë, me një funksion të ri, pavarsisht se sa ndryshe mund të jetë nga origjinali.

 

Për më shumë lidhur me projketin dhe arkitektin Ricardo Bofill mund te lexoni në: http://www.ricardobofill.com/