Vendet e gjelberuara nuk janë një luks, ato janë thelbësore për mirëqenien tonë…

Dr Ross  Cameron, ekspert në Universitetin e Mbreterisë së Bashkuar,
foli në Festivalin e Shkencës për rëndësinë e hapësirave
të gjelbra urbane dhe kopshteve; për cilesitë e tyre të shëndëtshme.
Ato gjithashtu janë të dobishme për të ftohur temperaturat
e brëndshme të qytetit; një problem ky që do të rritet me ndryshimet klimatike.

Studimet, tregojnë dhe kanë vërtetuar se psikologjikisht
gjelbërimi dhe kopshtet ulin normat e krimit deri në një të tretën,
veçanërisht në nivelet e dhunës në familje.
“Vendet e gjelbëruara nuk janë një luks, ato janë thelbësore për mirëqenien tonë”,
tha Dr Ross ne Festivalin Britanik të Shkencës.

“Krijimi i një xhungle konkrete do të thotë jetë,
në aspektin e zvogëlimit të depresionit.”

“Kopshtaria është një aktivitet i shëndetshëm që i mban njerëzit në lëvizje,
nxisin vrapimin dhe aktivitete te tjera fizike.”

Përsa i përket sëmundjeve kardiovaskulare dhe diabetit,
hapësirat e gjelbra janë shumë të dobishme,

Një pjesë e natyrës redukton stresin dhe ankthin;
gjithashtu hapësirat natyrore ndikojnë
edhe në sëmundje të tilla si ato mendore.

Ai thekson shumë se duhen shtuar parqet natyrore
jo vetëm për anët positive për shëndetin fizik,
por nuk duhet të harrojmë se kjo ndikon tej mase shumë
në psikologjinë dhe qetësinë e çdo qytetari që jeton në zona urbane.