Kulla më e lartë në botë prej druri?

Një kompani japoneze po planifikon të ndërtojë kullën më të lartë prej druri në botë,
për të shënuar 350 vjetorin e saj në vitin 2041.
Pylltaria Sumitomo tha se 10% e kullës 70-katëshe W350 do të ishte çeliku, e kombinuar
me rreth 180,000 metra kub të drurit indigjen.
Do të ketë rreth 8,000 shtëpi, me pemë dhe gjethe në ballkone në çdo nivel.
Një strukturë “tub i mbështjellur”, vija diagonale e kontrollit të dridhjeve të çelikut
në qendër të kolonës prej druri dhe çeliku prej 350 metrash,
do të mbrojë kundër tërmeteve të rregullta të Tokios.

Sa do të kushtojë kulla?
Kostoja e projektuar e ndërtesës është rreth 600bn ¥ (£ 4.02bn, $ 5.6bn),
rreth dyfishi i kostos së një kulle konvencionale të të njëjtës madhësi.
Megjithatë, Sumitomo thotë se pret që shpenzimet të bien para datës së përfundimit
të planifikuar të ndërtesës për shkak të përparimeve teknologjike.

A është i ri koncepti i një kulle druri?

Jo. Japonia në fakt miratoi një ligj në vitin 2010, duke kërkuar që kompanitë e ndërtimit
të përdorin dru për ndërtesat publike që janë nën tre kate të larta.
Kullat prej druri mund të gjenden anembanë globit, nga një ndërtesë zyre 18-katëshe në Mineapolis,
e bërë nga druri në një bllok të lartë 53m në Vancouver,
që aktualisht mban titullin e kullës më të lartë në botë.

Sa është e përshtatshme për mjedisin?

Ndërtesat prej betoni dhe çeliku lënë pas një gjurmë të karbonit,
dhe mendohet të jenë përgjegjës për rreth 8% dhe 5% të emetimeve globale respektivisht.
Druri, nga ana tjetër, ruan karbonin në vend që ta lëshojë atë përsëri në atmosferë.

Çfarë sfidash ekzistojnë në një projekt si ky?
Zjarri-rezistenca është padyshim një faktor kyç.
Sidoqoftë, druri i ndërthurur (CLT), një material ndërtimor që po bëhet më i zakonshëm,
është projektuar të jetë rezistent ndaj zjarrit dhe ndryshe nga çeliku,
mbetet më strukturor i qëndrueshëm kur i nënshtrohet temperaturave të larta.
Është shumë më e shtrenjtë për të ndërtuar një rrokaqiell prej druri,
kështu që shanset janë që ju nuk do t’i shihni ata të shfaqen nëpër lagjen tuaj në çdo kohë.