Bujqësia urbane po lulëzon në Paris.

E gjitha filloi kur kryebashkiaku i qytetit, Anne Hidalgo, e cili u zgjodh në 2014, shpalli synimin e saj
për ta bërë Parisin një qytet më të gjelbër. Qeveria e Parisit iu përgjigj thirrjes së saj në vitin 2016
duke nisur Parisculteurs, një projekt që synon të mbulojë çatitë dhe muret e qytetit me 100 hektarë bimësi
deri në vitin 2020. Një e treta e hapësirës së gjelbër sipas planit të saj duhej  dedikuar bujqësisë urbane.


Deri më tani, 74 kompani dhe institucione publike kanë nënshkruar një kartë për të bashkëpunuar
në zhvillimin e bujqësisë urbane.

 

“Paris jo vetëm ka për qëllim të prodhojë fruta dhe perime, por edhe planifikon të shpikë një model të ri urban …
Qytetarët duan mënyra të reja për t’u përfshirë në shpikjen e qytetit dhe të jenë kopshtarë”,
thotë Penelope Komites, nënkryetare e Parisit, e cila është përgjegjës për parqet e qytetit
dhe hapësirat e gjelbërta.


La Recyclerie ndërtoi një nga fermat më të mëdha urbane në qytet – para se Parisi të kishte filluar projektin e saj.
Kjo kafene komode në një stacion të vjeter treni është në zemër të një ferme prej 1,000 metër katrorësh
(rreth 10,760 metra katrorë).
Prodhon mbi 150 bimë dhe kultura të ndryshme, të tilla si bizele dhe patate, të cilat përdoren në kafene.

“Është e pabesueshme që mjalti ynë urban është më i mirë se ai rural, por kjo për shkak se ne nuk përdorim
asnjë pesticid në lule dhe bimë tona”, thotë Marion Bacahut, kreu i programimit në La Recyclerie.
“Ne duam t’u tregojmë njerëzve se është e mundur të fermohet në një mjedis urban dhe është e lehtë të jetosh
në mënyrë ekologjike. Ne po luajmë një rol të madh në ndërtimin e qytetit më të gjelbër”.

La Chambeaudie Farm,
e drejtuar nga fillimi i bujqësisë Aéromate, ndodhet në një çati prej 500 metrash (5.380 metra katrore) të një qendre mjekësore
në pronësi të Paris Metro (RATP) në rrethin e 12-të – një rreth në lindje të Parisit bregun e djathtë të lumit Seine.


Michel Desportes dhe Louise Doulliet, bashkë-themeluesit e Aéromate që janë të dy në te 20-at e tyre,
paraqitën një propozim në qytetin e Parisit kur filluan Parisculteurs.
Aplikimi i tyre për dhënien me qera taracat, me një kontratë midis dy palëve në vend, u miratua pas gjashtë muajsh.
Sot, ne La Chambeaudie rriten më shumë se 40 lloje bimësh, të cilat shiten në restorante dhe dyqane ushqimore.
Ferma përdor një sistem hidroponik, i cili rrit bimët në ujë të pasuruar me ushqyes, në vend të tokës –
uji mund të riciklohet për të reduktuar mbeturinat.

Sot, Paris numëron rreth 15 hektarë të bujqësisë urbane.
Për të arritur qëllimin e saj prej 30 hektarësh para 2020 është një sfidë.
Por ka shumë projekte në punë.